Jak stosować olej z marakui?

Olej z marakui, więc tzw. passiflory to cud południowego świata. Czerpany z pestek owocu ma niezliczone elementy jakie wywołują, iż skóra odwdzięczy się atrakcyjnym wyglądem i efektywnie się odbuduje. Naturalny olej ma potrzebne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, C, E oraz K, jakie efektywnie żywią skórę twarzy i są prawdziwymi antyoksydantami. Olej z marakui ma kilkunastokrotnie większy potencjał antyoksydacyjny aniżeli choćby olej arganowy, natomiast ilość bioflawonoidów i Omega 6 jest niezwykle duża.

Wartości oleju z marakui

Czerpany z nasion owoców marakui naturalny olejek ma dwa razy większe wartości antyoksydacyjne aniżeli faworyt w przeciwzmarszczkowej oraz zdrowej pielęgnacji, olejek arganowy. Zawiera bioflawonoidy, karotenoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, witaminy A, C (oświetla skórę), K (pobudza krzepnięcie krwi – zalecana osobom ze skórą naczynkową oraz skłonnością do przebarwień), E (witamina młodości), wapń, fosfor, potas. Niska buteleczka o zawartości 50 ml to koszt blisko 40 zł.

Wykorzystanie olejku z marakui

Olejek z marakui możemy wykorzystywać indywidualnie lub w zestawieniu z innymi owego rodzaju kosmetykami ekologicznymi. Wmasowywanie olejku z marakui w skórę twarzy przede wszystkim sprawi, iż skóra będzie bardzo mocna, zmarszczki na twarzy zostaną wygładzone, natomiast możliwe przebarwienia nieco wybielone. W dodatku olejek z marakui dobrze daje sobie radę z usprawnianiem krążenia krwi – więc środek tenże zalecany jest osobom o skórze naczynkowej. Olejek z marakui możemy również wmasowywać w skórę pełnego ciała.

Olej marakuja dla skóry suchej, jako środek łagodzący skórę

Może on być wykorzystywany na skórę dla zachowania odpowiedniego stopnia zwilżenia. Przed użyciem olejku, należałoby natomiast zrobić łatwy eksperyment uczuleniowy, na niewielkim obrębie skóry. Jeżeli nie pojawi się żadne rozdrażnienie to będzie można go pewnie wykorzystać w stanie nierozrzedzonym. Parę kropel oleju należy rozprowadzić na rękach oraz trochę rozprowadzać w skórę. Umożliwi on duże zwilżenie, natomiast dzięki naturalnej lekkości po wykorzystaniu nie daje krępującego uczucia tłustości.

Jak wykorzystywać olejek z marakui?

Olejek z marakui nie obciąża włosów, błyskawicznie się absorbuje. Poleca się wmasować małą ilość wyciągu w skórę głowy czy końcówki (od połowy rozciągłości włosów). Zrobimy za jego pomocą olejowanie włosów oraz skóry głowy. Można podawać go na suche czy mokre włosy. Olejek z marakui reguluje sprężystość oraz witalność włosów, jednak również nawilża oraz chroni skórę. Można go wykorzystywać dokładnie na skórę, rozrzedzić w balsamie do ciała, oleju kokosowym oraz posmarować nim ciało, natomiast również dołączyć do szamponu czy odżywki do włosów.

Background obraz autorstwa dashu83 - www.freepik.com

Czy warto zdecydować się na olej z marakui?

Olej z marakui jest normalną substancją, wielokrotnie wykorzystywany jako element kosmetyków do pielęgnacji skóry. Olej jest czerpany z nasion marakui- passiflory. Ma wartości odświeżające, łagodzące oraz stymulujące skórę. Jest możny w kwasy tłuszczowe, minerały oraz przeciwutleniacze, takie jak na przykład witamina C. Olejek z marakui można wykorzystywać dokładnie na skórę. Radzi sobie z takimi kłopotami jak sucha skóra, stan zapalny, zmarszczki. Reguluje rozpiętość, poprawia wydobywanie sebum oraz opóźnia mechanizmy starzenia.

Olejek z marakui – Korzyści lecznicze

Do tejże chwili relatywnie niewiele doświadczeń potwierdzało realne zalety oleju marakuja. Natomiast podstawowe ogólne rezultaty pokazują, iż olej marakuja może mieć dobre wartości w obszarze ochrony zdrowia. W badaniu zamieszczonym w 2008 roku uczeni ustalili, iż olej czerpany z nasion owoców męczennicy ma wielką zawartość kwasu linolowego – typ koniecznego kwasu tłuszczowego, jaki wykonywa ważną funkcję w funkcjach skóry. Kwas linolowy, jaki obecny jest także w olejach z krokosza barwierskiego oraz słonecznika, pomaga przede wszystkim w obniżeniu stanu zapalnego, jeśli wykorzystuje się go dokładnie na skórze.

Wartości kosmetyczne

Olejek marakuja ma podwójnie mocniejsze oddziaływanie antyoksydacyjne aniżeli ulubieniec w tejże branży, więc olej arganowy, więc wyciąg z pięknie pachnącej passiflory (marakuja) jest jednym spośród efektywnie uzupełniających wyciągów – ma wartości przeciwstarzeniowe oraz przeciwzmarszczkowe. Zapewnia skórze oraz włosom szereg witamin, nadaje się do każdej skóry, w tym zwłaszcza do skóry dojrzałej czy naczynkowej. Dobrze nawadnia oraz odnawia skórze jędrność i rozpiętość, nie działa komedogennie, stabilizuje stopień sebum oraz rozjaśnia przebarwienia skórne (w tym plamy pigmentacyjne oraz rany potrądzikowe).

Wykorzystania oleju z marakui

Olej z marakui przede wszystkim doskonale sprawdza się jako typowy emolient, zapewniający skórze odpowiednie nawilżenie oraz zapobiegający suchości. Wystarczy jedynie dodać kilka kropli produktu na przesuszony obszar skóry. W celu nawilżenia pełnego ciała należałoby wymieszać olejek z marakui z następnym olejem bazowym (https://www.bee.pl/mohani-olej-z-marakui-50-ml_p14208.html). Wyciąg z marakui szczególnie niezbędny jest w przypadku problemów ze skórą delikatną i swędzącą. Wykorzystując go do prawidłowych zabiegów pielęgnacyjnych można skutecznie ograniczyć bolesne rozdrażnienia i zaczerwienienia.

Jaki sposób wykorzystywać olejek z marakui?

Olej z marakui można stosować do pielęgnacji twarzy i włosów natomiast również pełnego ciała. Dobrze sprawdza się jako dodatek do kosmetyków i maski do włosów i jako jeden z elementów domowych masek. By maksymalnie zastosować działanie oleju należałoby dołączyć go po parę kropel do wszelkich kosmetyków, jakich często się wykorzystuje.

Hand obraz autorstwa Racool_studio - www.freepik.com

Olejek tymiankowy naturalnym środkiem wspomagającym w depresji, nerwicy i bezsenności

Każdy chyba zmaga się przynajmniej okresowo z silniejszym stresem i obniżeniem nastroju. W dzisiejszych czasach coraz powszechniejsza staje się też depresja oraz rozmaite zaburzenia snu, co wiąże się z niedopasowaniem współczesnego stylu życia do ludzkiej biologii. Napięciu i przygnębieniu czesto da się skutecznie zaradzić jednak, używając naturalnych środków, takich jak chociażby olejek tymiankowy.

Olejek tymiankowy – esencja rośliny ukochanej w kuchni śródziemnomorskiej i polskiej

Podobnie, jak wiele innych ziół, tymianek jest rośliną iście międzynarodową. W Polsce powszechnie używany jest od XVII wieku i od razu szybko zaaklimatyzował się w naszym kraju oraz jego kuchni. Na znacznie szerszą skalę stosowany jest jednak w kuchni śródziemnomorskiej. Jego woń jest niezwykle przyjemna i wykazuje liczne korzystne właściwości, co wykorzystuje aromaterapia. Aromaterapia jest dziedziną wiedzy o korzeniach starożytnych, której skuteczność potwierdziła współczesna nauka, a dziś stała się ona dyscypliną akademicką. Bada ona wpływ wonnych części roślin i pozyskiwanych z nich olejków eterycznych na nastrój oraz zdrowie. Olejek tymiankowy to esencja rośliny, z której jest pozyskiwany i wydziela charakterystyczną dla niej woń, która jednak jest wielokrotnie silniejsza.

Olejek tymiankowy – mechanizm działania


Olejki eteryczne, w tym ten pozyskiwany z tymianku, na nastrój działają poprzez stymulację układu limbicznego, który składa się ze struktur kory mózgowej i reguluje on nasz stan emocjonalny i procesy mentalne. Najsilniej z układem limbicznym związany jest zmysł powonienia, a każdy zapach wywiera ściśle określone działanie na stan emocjonalny i procesy myślowe.

Olejek tymiankowy działa przede wszystkim głęboko odprężająco. Jego woń dość szybko i skutecznie radzi sobie z napięciem nerwowym oraz z chmurą czarnych myśli. Najlepiej jest to widoczne w przypadku jego działania ułatwiającego zasypianie znerwicowanym i cierpiącym na depresję osobom. Stosowanie go jest niezwykle łatwe – wystarczy wypełnić jego zapachem pokój przy pomocy kominka aromaterapeutycznego. Można też skroplić nim poduszkę – naturalny olejek tymiankowy, o ile nie jest zafałszowany i kupiony jest u dobrego producenta, nie jest tłusty i nie pozostawia żadnych plam. Tak zresztą testuje się jego jakość w warunkach domowych.

Olejek tymiankowy kupić można niemal w każdej aptece czy sklepie zielarskim. Należy jednak pamiętać, że często powtarzające się epizody przygnębienia, nerwicy i bezsenności wymagać będą konsultacji u specjalisty. Nawet jednak już podczas specjalistycznej terapii, aromaterapia z zastosowaniem olejku tymiankowego i innych olejków eterycznych będzie należeć do cennych wspomagaczy w walce z dolegliwościami na tle psychicznym i nerwowym.

Leaf obraz autorstwa freepik - www.freepik.com