Czy warto zdecydować się na olej z marakui?

Olej z marakui jest normalną substancją, wielokrotnie wykorzystywany jako element kosmetyków do pielęgnacji skóry. Olej jest czerpany z nasion marakui- passiflory. Ma wartości odświeżające, łagodzące oraz stymulujące skórę. Jest możny w kwasy tłuszczowe, minerały oraz przeciwutleniacze, takie jak na przykład witamina C. Olejek z marakui można wykorzystywać dokładnie na skórę. Radzi sobie z takimi kłopotami jak sucha skóra, stan zapalny, zmarszczki. Reguluje rozpiętość, poprawia wydobywanie sebum oraz opóźnia mechanizmy starzenia.

Olejek z marakui – Korzyści lecznicze

Do tejże chwili relatywnie niewiele doświadczeń potwierdzało realne zalety oleju marakuja. Natomiast podstawowe ogólne rezultaty pokazują, iż olej marakuja może mieć dobre wartości w obszarze ochrony zdrowia. W badaniu zamieszczonym w 2008 roku uczeni ustalili, iż olej czerpany z nasion owoców męczennicy ma wielką zawartość kwasu linolowego – typ koniecznego kwasu tłuszczowego, jaki wykonywa ważną funkcję w funkcjach skóry. Kwas linolowy, jaki obecny jest także w olejach z krokosza barwierskiego oraz słonecznika, pomaga przede wszystkim w obniżeniu stanu zapalnego, jeśli wykorzystuje się go dokładnie na skórze.

Wartości kosmetyczne

Olejek marakuja ma podwójnie mocniejsze oddziaływanie antyoksydacyjne aniżeli ulubieniec w tejże branży, więc olej arganowy, więc wyciąg z pięknie pachnącej passiflory (marakuja) jest jednym spośród efektywnie uzupełniających wyciągów – ma wartości przeciwstarzeniowe oraz przeciwzmarszczkowe. Zapewnia skórze oraz włosom szereg witamin, nadaje się do każdej skóry, w tym zwłaszcza do skóry dojrzałej czy naczynkowej. Dobrze nawadnia oraz odnawia skórze jędrność i rozpiętość, nie działa komedogennie, stabilizuje stopień sebum oraz rozjaśnia przebarwienia skórne (w tym plamy pigmentacyjne oraz rany potrądzikowe).

Wykorzystania oleju z marakui

Olej z marakui przede wszystkim doskonale sprawdza się jako typowy emolient, zapewniający skórze odpowiednie nawilżenie oraz zapobiegający suchości. Wystarczy jedynie dodać kilka kropli produktu na przesuszony obszar skóry. W celu nawilżenia pełnego ciała należałoby wymieszać olejek z marakui z następnym olejem bazowym (https://www.bee.pl/mohani-olej-z-marakui-50-ml_p14208.html). Wyciąg z marakui szczególnie niezbędny jest w przypadku problemów ze skórą delikatną i swędzącą. Wykorzystując go do prawidłowych zabiegów pielęgnacyjnych można skutecznie ograniczyć bolesne rozdrażnienia i zaczerwienienia.

Jaki sposób wykorzystywać olejek z marakui?

Olej z marakui można stosować do pielęgnacji twarzy i włosów natomiast również pełnego ciała. Dobrze sprawdza się jako dodatek do kosmetyków i maski do włosów i jako jeden z elementów domowych masek. By maksymalnie zastosować działanie oleju należałoby dołączyć go po parę kropel do wszelkich kosmetyków, jakich często się wykorzystuje.

Hand obraz autorstwa Racool_studio - www.freepik.com